Bomenwereld.nl

 

Van alle, door mensen gemaakte, kunst is een kathedraal is het grootst. Een enorme, majestueuze boom is grootser dan dat. - Henry Ward Beecher

inleiding nieuws contact links bladharken

 

 


Het bos

 

beuken bosbeukenbosDe sfeer in een bos is geen dag hetzelfde. De boom verandert gedurende de seizoenen, het weer verandert en het tijdstip van de dag heeft ook een grote invloed. Kom je voor zonsopgang dan is het licht blauwig van kleur. Gedurende de zonsopgang zie je de kleuren per seconde veranderen. De kleurtoon verloopt van koel naar warm.

 

Hallenbos

Het is niet zo gek om van de Romeinse geschiedschrijver Tacitus te lezen dat de Germanen hun heilige wouden hadden. Als je een beukenbos inloopt kun je het gevoel krijgen een kathedraal binnen te stappen. Stammen als zuilen. De sfeer is daar heel anders. Het licht is anders. Zelfs de akoestiek is anders. De beuken vangen zoveel licht dat er op de bodem nauwelijks iets wil groeien. Zo'n bos wordt een Fagetum Nudum genoem, een naakt beukenbos.

"Door de hoge, dichte kruinen en de lange, kale stammen zijn er hallenbossen ontstaan, waardoor je het idee hebt dat je in een kathedraal loopt. Ook de akoestiek lijkt op die van een grote kerk."
Grasduinen, augustus 2006, over het Sonsbeekpark in Arnhem.

Het Heilig Huus bij Vierhouten: "Verscheiden jaar geleden stonden de beuken daar zo eigenaardig en deed de toestand in het algemeen er zo merkwaardig aan, dat men, voortschrijdende, het gevoel had of men een groot kerkgebouw betrad, een heiligdom, een kathedraal. Op onverklaarbare wijze hing er in een deel van die natuurkerk vaak een roze schijnsel, dat aan de beukenbladen op de grond een schone gloed verleende."
Noord-Veluwse Vertellingen en Geheimenissen - Jan L. de Boer"

"Onze voorouders beschouwden de stille, door gedempt licht belichte beukenbossen als voorbeeld voor de middeleeuwse kathedralen. In de volksmond werden ze "Heilige hallen" genoemd."
http://www.eifelnatur.de/Niederl%E4ndisch/Seiten/Fagus%20sylvaticus%20Beuk.html

beukenbosHet is mij nog niet gelukt om juist dat sfeertje te kunnen vangen in een foto. Ik doe mijn best en laat hier enkele pogingen zien maar het valt niet mee om de sfeer te vangen en tegelijkertijd de diepte van iets driedimensionaals te vertalen naar een plat, rechthoekig plaatje. Maar zolang het nog bestaat kun je veel beter zelf zo'n bos in gaan stappen. Geen foto die daar tegenop kan.

Als de beuken in het blad staan dan is het donker geworden onder de bomen. Planten die willen bloeien moeten dat dan doen voordat de beuken in blad staan. De bosanemoon is zo'n plantje. Omdat er na april nauwelijks meer iets wilt groeien wordt een beukenbos door natuurbeheerders geringschattend aangeduid als een bos met een geringe natuurwaarde. Bij die mensen jeuken de vingers en kriebelt de kettingzaag in hun handen. Zij zijn geneigd enkele grote bomen om te zagen om zo open plekken te maken zodat er meer variatie komt in het bos. Er zit een verschil tussen natuurbeheer en natuurbeleving.

beukenlaan DoorwerthAl zit je bij je vader op de schouders, je blijft een dwerg tussen de reuzen.

                   bosfoto's

naaldbos in de mist - Lemelerberg

terug naar boven

  Button Button Button

Auteursrecht / Copyright 2010-2017 bomenwereld.nl  - Marcel Koggel - Alle rechten voorbehouden / All Rights Reserved