Bomenwereld.nl

 

Een boom die zo hard wil groeien dat hij zijn wortels uit de aarde trekt, zweeft niet ten hemel, maar valt om. - Harry Mulisch

inleiding nieuws contact links bladharken

 

 


Gevallen bomen

 

Aan alles komt een end. Ook bomen hebben niet het eeuwige leven. Het grafZe kunnen er sterk en gezond uitzien maar dat zegt niet zoveel. De Duizenjarige Den bij Wolfheze bijvoorbeeld. Zo staat hij er nog en zo is hij omgevallen. Het gebeurde eind mei 2006. De boom zag er redelijk gezond uit maar nadat hij was omgevallen bleek dat veel wortels waren weggerot. En dan kan een klein beetje wind al genoeg zijn. De boom mocht daar blijven liggen. Veel mensen kwamen afscheid nemen.   

TranenNa zo'n vierhonderd jaar was het genoeg voor deze "duizenjarige" den. Onverwacht, zonder storm, zonder zaag, op een zelfgekozen moment viel deze grove den om. Hij liet zich keurig langs het pad vallen.  Een paar bruine tranen welden nog op. Niet van verdriet maar van geluk en dankbaarheid voor het beleven van een rijk en lang leven.

na de stormDe januaristorm van 2007 was een hele zware. Treinen reden niet, menssen strandden en er was veel schade. Veel bomen sneuvelden. Een groot aantal waaide om een nog groter aantal werd in de dagen daarna gekapt met het oog op de veiligheid. Ze dreigden af te breken of om te vallen. Ik kreeg de indruk dat men daarbij wel eens iets te overijverig was en bomen omzaagden waarbij er eigenlijk alleen maar een tak was afgebroken. Ik ben maar een leek maar ik weet wel dat er geen kapvergunning nodig is wanneer een boom dreigt om te vallen. Zo'n storm kan een handig excuus zijn om een boom te kappen die plannen in de weg staat of te groot is geworden. Eigenaren zijn bang voor aansprakelijkheid. Zij zijn verantwoordelijk wanneer iemand een tak op z'n hoofd krijgt. Deze wet werkt in de hand dat bomen vroegtijdig worden gekapt.

hoe het was


Voor de storm.... 





Naderend Afscheid

Twee beukenstammen, ze hebben elkaar los moeten laten. Het doet pijn. De afstand wordt langzaam groter. Ze weten het.

Niet lang na het maken van deze foto is de linkerstam omgevallen.

Noodweer in Het Springendal, Twente, juli 2010,

Rampzalig, dat waren de gevolgen van noodweer begin juli 2010. Een valwind raakte het hart van het Twentse Springendal. Net het gebied waarin de mooiste bomen stonden. Ik had het nieuws gemist maar toen ik daar eind augustus wandelde werd ik keihard met de gevolgen geconfronteerd.

het Springendal - Ootmarsum








Eerder kon je hier nog zitten, beschut tussen de grote bomen. Lekker koel in de schaduw. Nu is het een grote, open plek geworden. Bomen weg, sfeer weg.

omgezaagde beuk








maatje 45 is niet groot.

Hieronder een paar foto's van vroeger en nu.

         

         

 

Blikseminslagen

Iedereen weet dat je niet onder een boom moet gaan staan tijdens onweer. In Duitsland kent men de spreuk Vor Eichen sollst Du weichen, die Buchen sollst Du suchen. Onder een eik sta je niet veilig en onder een beuk wel. De Germanen hadden de eik aan Donar gewijd, de god van de donder. Misschien was het daarom niet veilig onder een eik. Een meer wetenschappelijke onderbouwde theorie vind een verklaring in de wijze waarop de bomen in de aarde zijn geworteld. De wortels van de beuk gaan niet diep en spreiden zich weid uit. De eik heeft een penwortel en gaat daarom dieper. De eik zou daardoor beter zijn geaard, kan de stroom dus beter kwijt. Omdat de bliksem altijd de gemakkelijkste weg naar de aarde zoekt zou de eik vaker getroffen worden.
Deze spreuk kan ook ontstaan zijn doordat de mensen wel bliksemschade aantroffen bij eiken maar niet bij beuken. Men dacht dan dat beuken niet getroffen werden. Dat hoeft niet zo te zijn. Beuken hebben een gladde schors, in de regen stroomt het water langs de stam recht naar beneden en vormt zo een natuurlijke bliksemafleider. De bliksem zou daardoor geen schade aanrichten. De schors van een eik is veel ruwer. Het water stroomt niet snel naar beneden omdat de schors als een soort doolhof is en voor een groot deel droog blijft. De bliksem zoekt een gemakkelijker weg onder het schors door het vochtige hout naar beneden. De bliksem verandert de boomsappen in stoom, de druk bouwt zich razendsnel op en de stam ontploft. De ene bliksemontlading is de andere niet dus varieert de hoeveelheid schade.
De enige juiste conclusie is dat je onder geen enkele boom veilig staat.  

bliksemschade bij een berk          bliksemschade bij een eik

Op de linkerfoto (nog uit het filmrolletjestijdperk van de vorige eeuw) is een berk te zien die getroffen is door de bliksem. Deze stam is ontploft op de plek waar de stam het meeste water bevat: direct onder de schors. De schors is weggeslagen. De boom overleeft dit niet.
De foto rechts laat een zomereik zien. Ook deze boom is getroffen door de bliksem maar heeft daarbij geluk gehad. De schade bleef beperkt tot een groef langs de hele lengte van de stam. Hier hoeft de eik niet dood aan te gaan. 

 

terug naar boven

 

  Button Button Button

Auteursrecht / Copyright 2010-2015 bomenwereld.nl  - Marcel Koggel - Alle rechten voorbehouden / All Rights Reserved