Bomenwereld.nl

 

Een boom is een prachtig, levend organisme die onderdak, voedsel, warmte en bescherming aan alle levende wezens geeft. Het geeft zelfs schaduw aan degene die met een bijl zwaait om hem om te hakken. - Boeddha

inleiding nieuws contact links bladharken

 

 


Andere karakterbomen

 

De tamme kastanje

tuin van kasteel MiddachtenDe uitstraling van deze boomsoort doet denken aan de eik. De schors is net zo ruw en het uiterlijk net zo robuust. Maar de bladeren en de vruchten maken snel duidelijk dat het geen eik is.  De tamme kastanje wordt geen inheemse boomsoort genoemd. Lang werd aangenomen dat  de Romeinen deze boom hebben ingevoerd in het begin van de jaartelling. Maar er zijn aanwijzingen dat de boom hier toen al enkele eeuwen voorkwam. Gedacht wordt nu dat de Kelten de boom hier naar toe hebben gebracht. De eetbaarheid zal hebben bijgedragen aan de verspreiding van deze boomsoort.

In de zuidwest-hoek binnen de muren van kasteel Middachten staat deze tamme kastanje. Kasteel en tuin zijn tegen betaling te bezichtigen. Zie daarvoor de website van kasteel Middachten.

de oudjes van park Gulden BodemDit zijn de twee dikste van de drie monumentale tamme kastanjes van park Gulden Bodem bij Arnhem. Deze bomen zijn hun leven hier begonnen eind zeventiende, begin achtiende eeuw. De bomen zijn vrij te bezichten. Parkeren kan gratis. Op 100 meter afstand van deze bomen is een parkeerplaats. Deze ligt aan de Zypendaalseweg, ter hoogte van kasteel Zypendaal.  De parken Gulden Bodem, Zypendaal en Sonsbeek sluiten naadloos op elkaar aan. Een prachtig gebied om een dagje in te gaan wandelen en te genieten van diverse bijzondere bomen. Deze parken zijn per trein ook goed bereikbaar. Station Arnhem centrum, uitgang Sonsbeekzijde en binnen 10 minuten ben je in park Sonsbeek.

De paardenkastanje

De paardenkastanje (ook wel eens wilde kastanje genoemd) is van een andere familie dan de tamme kastanje. Het verschil is vooral te zien aan de bladeren, de bloeiwijze en de vrucht. De paardenkastanje heeft bladeren in de vorm van een hand met gespreide vingers, de omhooggroeiende bloemen zijn wit en zetten de hele boom eind april in een feestelijke lentetooi. De vruchten waarin de kastanjes zich bevinden hebben korte, dikke stekels. De stekels op de vruchten van de tamme kastanje zijn dunner, langer en groter in aantal.  De kastanjes binnen de vrucht van de tamme kastanje zijn eetbaar en te herkennen aan een pluimpje. De paardenkastanje geeft geen pluimpje, is ronder en glimt meer. Een beroemde paardenkastanje was die van Anne Frank, die in 2010, ondanks versterkingen,  is omgewaaid. Als de boom nog in het blad zit dan vangt hij meer wind en zo kan een stevige windvlaag in nazomer fataal zijn.  Dan pas wordt zichtbaar hoe slecht die boom er aan toe was. Ik heb wel vaker gezien dat een paardenkastanje zich gezonder voordeed dan dat hij was.

Hier linksonder staat een foto van een paardenkastanje in park Eekhout in Zwolle. Een klein stadsparkje, gelegen tussen het station en de binnenstad. Hier staan een klein aantal mooie, oude bomen waaronder ook een imposante rode beuk. Een bezoek hieraan kan mooi gecombineerd worden met een bezoek aan de bomen langs de Potgietersingel, aan de overkant van de gracht.

Hier rechtsonder staat een foto van een paardenkastanje in het bos bij Vilsteren (Overijssel). Deze boom is hol van binnen en heeft brandschade. Maar hij toont zijn kracht.

Het dorpje Vilsteren valt helemaal binnen de grenzen van Landgoed Vilsteren. Een mooi gebied om te wandelen. Veel afwisseling en veel mooie bomen. Meer informatie is te vinden op de website van Landgoed Vilsteren.

park Eekhout - Zwolle       in het bos bij Vilsteren

 

PaardenkastanjeDe ondergaande zon zet de stam van deze bloeiende paardenkastanje in het oranje licht.

Deze boom staat bij een dijkhuisje langs de Poppenallee bij Dalfsen.

 

De Plataan

Kalheupinkpark in OldenzaalEen soldatenboom, zo noemde mijn neefje deze boom. Begrijpelijk want deze boom zit in een camouflagepak. De eerste keer dat ik deze boomsoort zag dacht ik dat de boom ziek was, plakjes schors lagen aan de voet van de boom. Maar dat bleek bij deze boomsoort te horen.


In het Kalheupinkpark in Oldenzaal staat misschien wel de mooiste plataan van Nederland. Natuurlijk heb ik nog lang niet alle platanen van Nederland gezien maar mooier dan deze kan haast niet. Dit park is vrij toegankelijk en ligt niet ver van het station af. Er is weinig parkeerruimte in de directe omgeving. Vanaf de parkeerplaats van Bilderberg Landgoed De Wilmersberg (bij De Lutte) kun je naar het park wandelen. De omgeving is mooi en zo combineer je het bezoek van het Kalheupinkpark met het bezoek aan het nabije landgoed. Beiden hebben een bomenroute. Heb je nog tijd over dan is een bezoek aan het arboretum Poort Bulten ook de moeite waard. Dit arboretum ligt net buiten De Lutte aan de weg naar Losser. Ook hier is parkeren gratis en de toegang vrij.

Kalheupinkpark in Oldenzaal

kabouterboom - HemmenDit is de Kabouterboom in Hemmen (Overbetuwe). Dit is een andere kabouterboom dan die in Beek bij Nijmegen. Dat is een tamme kastanje, dit is een plataan. Deze boom staat in een parkje dat bij een kasteel hoorde. Van dat kasteel is maar weinig meer zichtbaar. Het park is er nog wel. Gratis toegankelijk, gratis parkeren.

 

De tulpenboom

Het Nijenhuis HeinoEen tulpenboom, een echte. Ook een magnolia wordt in de volksmond wel een tulpenboom genoemd maar dat is niet terecht. Maar ze zijn wel familie van elkaar. In Amerika groeit deze boom in de bossen, in Nederland is hij te vinden in parken en tuinen. De bladeren van de tulpenboom zijn erg mooi van vorm en de bloemen zijn prachtig. In de herfst worden de bladeren geel en dat levert een fraai gezicht op, vooral bij zonnig weer met blauwe luchten.


Het exemplaar op deze foto's is te vinden in de tuin van kasteel Het Nijenhuis bij Heino. De tuin is te bezichtigen tijdens openingsuren. Museum De Fundatie heeft hier een vestiging, kijk op hun website voor meer informatie. Bij de kassa is een boekje te koop met de beschrijving van de bijzondere boomsoorten die rondom het kasteel staan. Echte karakterbomen zijn hier nauwelijks te vinden, deze oude tulpenboom steekt er - wat mij betreft - met kop en schouders bovenuit. Het park buiten de gracht is grotendeels vrij toegankelijk. Parkeren is gratis. 
 


bloem, blad en boom

De Amerikaanse eik

een kindervriendDe Amerikaanse eik is eigenlijk maar een saaie boom. Alleen in de herfst is deze boom mooi vanwege de prachtige kleuren van de bladeren. Meestal zie ik ze als laanbomen. Dan groeien ze de hoogte in en zijn de stammen karakterloos recht. Maar geeft zo'n boom de ruimte en moet je dan eens kijken. De boom op de foto staat op de Lemelerberg (Overijssel). De takken gaan vlak boven de grond als armen alle kanten op. Deze boom is een kindervriend en nodigt uit tot een klimpartijtje.

 

De vliegden

vliegden - MantingerzandDe vliegden is hetzelfde als de grove den. De groeiplaats is bepalend voor de groeiwijze en de naam. In een productiebos staan ze met lange, rechte stammen naast elkaar. Door onderlinge concurrentie in de strijd om het licht groeien ze zo. Maar komt zo'n zaadje op de hei of in een zandverstuiving terecht dan hoeft de boom niet te vechten om licht en kan hij breed uitgroeien in plaats van de hoogte in te gaan. De stam splitst zich al snel in dikke zijtakken. Als de boom in een zanderige omgeving staat dan kunnen de wortels door de verstuiving bloot komen te liggen. De boom hoeft dan niet te vechten met soortgenoten om licht maar wel tegen de wind. Kan de boom zich snel genoeg aanpassen aan de verandering die de wind veroorzaakt? Deze strijd levert prachtige bomen op zoals hier op de foto te zien is. Dit is DE vliegden van het Mantingerzand (Drenthe). Net niet op nummer 1 gekomen met de gemeentelijke boomverkiezingen. Tegenwoordig staat deze vliegden meer in het bos zodat er niet veel zand meer wegstuift en een paddenstoel zich veilig waant om zijn sporen te verspreiden.      

beschermende boomHet Mantingerzand ligt iets ten zuiden van Mantinge. Het is een gebied van natuurmonumenten. Er is een parkeerplaats aan het einde van een doodlopend straatje genaamd Stienkamp. De gemarkeerde wandelroute leidt je langs deze vliegden.

terug naar boven

  Button Button Button

Auteursrecht / Copyright 2010-2017 bomenwereld.nl  - Marcel Koggel - Alle rechten voorbehouden / All Rights Reserved